RSS-ul este un format web folosit la publicarea unor informatii cu scopul de a face materialele accesibile publicului larg mai rapid si mai usor. In general, un „feed” RSS prezinta doar parti ale unor articole, pentru a capta atentia cititorului, continuarea gasindu-se pe site. Fiecare feed RSS este asociat unui site de pe care preia informatii, permitand utilizatorilor sa tina pasul cu acestea.
Aparut In 1997 si utilizat pentru prima data de Netscape, feed-ul RSS a devenit un mod de distribuire a informatiilor foarte popular. Practic, cam toate site-urile cu adevarat importante, ce ofera material updatat zilnic, folosesc serviciul RSS In prezent. De ce? Pentru a simplifica „munca” cititorilor.
Utilizatorul intra pe un site oarecare, apreciaza ceea ce gaseste acolo si decide ca articolele citite sunt interesante. De aceea se aboneaza la feed-ul site-ului respectiv. De acum Inainte, el va putea citi ce e publicat cu ajutorul programului special care citeste feed-uri RSS. Acesta verifica fiecare site In parte periodic si updateaza listele de articole, cele necitite aparand de obicei cu titluri Ingrosate, pentru ca utilizatorul sa fie tot timpul la curent cu ultimele noutati. Astel, RSS-ul este folositor persoanelor interesate de lucruri noi, care urmaresc site-uri al caror continut se actualizeaza zilnic.
In timp, colectia de site-uri a utilizatorului se va Imbogati. In mod normal, i-ar lua foarte mult sa parcurga toate site-urile care Il intereseaza manual, dar cu ajutorul RSS-ului lucrurile sunt mult mai simple: toate informatiile sunt Intr-un singur loc.
O parte din avantajele folosirii feed-urilor RSS au fost enumerate pe parcursul acestui articol sau pot fi spicluite din context. Cum timpul este pretios, vom face un scurt rezumat al beneficiilor tehnologiei RSS din punctul de vedere al cititorului modern:
• Economiseste timpul necesar citirii informatiilor pe Internet
• Accesul la feed-ul RSS este gratuit
• Feed-ul RSS poate fi afisat In diverse moduri, putand fi citit atat In format HTML dar si ca Podcast
• Este simplu de utilizat, permitand utilizatorului sa adune multiple feed-uri Intr-un singur loc
• Permite utilizatorului sa fie la curent cu noutatile, cititorul RSS sincronizand rapid informatia dintre el si site.
• Permite accesul la o cantitate variata de informatie, ce poate fi organizata pe capitole si categorii
• Permite localizarea rapida a informatiilor importante, prin prezentarea simpla si aerisita
Pe langa Intampinarea cerintelor pietei, serviciul RSS ofera o seama de avantaje suplimentare si webmasterilor:
• RSS-ul situeaza pe acelasi plan toate site-urile, indiferent de vechime, rating sau numar de utilizatori
• RSS-ul poate Incorpora diverse reclame, putand fi folosit ca un mijloc alternativ de obtine beneficii finaciare
• RSS-ul atrage interactivitatea cititorilor, de aceea multe site-uri permit abonarea direct la comentarii pe un anumit subiect
• RSS-ul este cel mai facil mod de a face informatia cunoscuta cititorilor
• RSS-ul asigura crearea unei comunitati de cititori fideli
Si care ar fi dezavantajele RSS-ului In conditiile In care punctele forte sunt atat de numeroase? Probabil necesitatea folosirii unoi programe speciale pentru citirea feed-ului RSS. Dar tinand cont ca exista atat de multe solutii gratuite si de calitate, acest neajuns ar trebui sa se rezolve In cateva minute. In plus, unii webmasteri considera ca incluzand un serviciu RSS pe site-ul lor vor face ca numarul de vizitatori si afisari sa scada,dar studiile efectuate de specialisti pe diverse site-uri au aratat ca o astfel de gandire nu Isi are rostul.
Webmasterii pot alege multiple variante de afisare a RSS-ului. Fiind un fisier XML simplificat, el poate fi configurat sa expuna doar titlul articolului, titlul si cateva paragrafe – inclusiv poze – sau articolul integral. In general se opteaza pentru varianta a doua, dar acest lucru depinde de politica si publicul tinta al fiecarui site In parte.
In ultimii ani au existat mai multe formate RSS relativ asemanatoare, dar totusi incompatibile Intre ele, Incepand cu formatul initial promovat de Netscape – RSS 0.90 si terminand cu cel mai comun In prezent – RSS 2.0 . Din 2003, un nou format a fost dezvoltat, Atom, dar teoreticile sale avantaje fata de RSS 2.0 nu au reusit sa se impuna decat In mica masura In universul blog-urilor.
Multiple formate RSSDe aceea vom acorda atentie In principal structurii RSS 2.0. Formatul feed-ului RSS nu este accesibil utilizatorului uman, fiind un fisier XML destinat a fi citit de programe speciale. Fiecare astfel de fisier contine informatii statice sau dinamice, structurate Intr-un mod anume cu ajutorul unor TAG-uri specifice gramaticii XML.
Cod XML in RSS
Cunoscand structura fisierului RSS, el s-ar putea scrie manual, dar desigur ca acest lucru e doar ipotetic. In realitate se folosesc programe care genereaza feed-ul RSS automat, In general serviciul fiind integrat In CMS-ul folosit la crearea paginilor site-ului. Fisierul este citit cu ajutorul unor programe speciale, majoritatea fiind gratuite. Dintre cele mai populare putem enumera Google Reader, GreatNews Reader sau RSS Reader. In plus, ca o masura a importantei tehnologiei RSS, ultimele versiuni ale browser-elor WEB Internet Explorer si Firefox au propriile cititoare RSS integrate.
Majoritatea acestor programe salveaza lista cu feed-urile RSS la care este abonat utilizatorul local, pe computer. Astfel, In cazul schimbarii PC-ului, lista ar putea fi teoretic pierduta. Producatorii de cititoare RSS au realizat cat de frustranta ar fi aceasta situatie, de aceea programele permit backup-ul si exportul listei In cauza sub forma unui fisier OPML/XML. Astfel, va trebui doar sa importam fisierul de acest tip generat anterior si vom avea la dispozitie lista noastra de feed-uri pe orice calculator dorim.
RSS-ul este un serviciu actual de succes, fapt ce nu poate fi contestat, care probabil va rezista multi ani de acum Inainte. Datorita avantajelor sale, el a fost adoptat de site-uri precum Digg, Forbes, Reuters, SlashDot sau Netscape, ce au milioane de vizitatori lunar. De aceea, putem spune chiar ca Internetul se afla In plina era RSS.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
Daca ti-a placut acest articol, mai poti citi: